Goed ventileren is nodig voor je gezondheid. Toch gebeurt dit vaak onvoldoende. 1 op de 10 woningen heeft schimmel, bijna de helft bevat tabaksrook en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten. Ventilatie kan dus vaak beter. Vroeger ging luchtverversing in huis vanzelf, via naden en kieren. Maar in moderne kierdichte huizen gebeurt dat niet en is andere ventilatie nodig. Vuile lucht moet het huis uit en schone lucht moet aangevoerd worden. Vervuilde lucht in huis versterkt allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen, zeker bij ouderen en mensen die al ziek zijn. Ventilatie zorgt voor minder vuile lucht in huis. Ventilatie kost wat energie, maar het is geen verspilling. Het is hard nodig voor je gezondheid. Er bestaand verschillende manieren van ventileren.

Ventilatiesystemen

Natuurlijke ventilatie

Altijd raampje of rooster open. Bijna alle oudere huizen alleen natuurlijke ventilatie (dus geen mechanisch ventilatiesysteem) in huis. De eenvoudigste manier van ventileren is door continu een raam op een kier, of ventilatieroosters open te houden. Controleer regelmatig of de roosters goed werken en houd ze goed schoon. Heb je last van de wind of van lawaai? Overweeg dan de roosters te vervangen door speciaal hiervoor ontworpen roosters. 

Nadelen: ongecontroleerde ventilatie, mogelijke tocht klachten en energie onvriendelijk (verwarming)

Mechanische ventilatie

Verzeker je ervan dat de roosters (toevoerlucht) van je mechanische ventilatie aanwezig zijn en altijd open staan. Tevens is voldoende ruimte onder de deuren nodig wanneer overstroom van lucht nodig is. Als ze sluiten, ontstaat onderdruk en kan lucht aangezogen worden uit de kruipruimte (die kan veel vocht en schimmels bevatten). Bovendien is er bij dichte roosters geen goede ventilatie mogelijk. Laat het ventilatiesysteem altijd aan staan, behalve tijdens onderhoud of als er een calamiteit is waarbij je advies krijgt om ramen en deuren te sluiten. Heb je de neiging de ventilatie uit te zetten wegens geluid of andere overlast? Laat het systeem dan nakijken. Goed schoonmaken van roosters en filters en achterstallig onderhoud inhalen kan de klachten verhelpen, én de capaciteit van het ventilatiesysteem verbeteren.

Voordelen: gecontroleerde ventilatie mogelijk, eventueel met CO2- of vochtsensoren

Nadelen: mogelijk tocht klachten (o.a. bij vloerverwarming) en energie onvriendelijk (verwarming)

Balansventilatie

Bij balansventilatie is het ventilatiesysteem in balans, er wordt evenveel lucht aan- als afvoert in de woning via aparte kanalen. Meestal zit er ook een warmteterugwin-unit in (wtw): die warmt koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht. Dat maakt balansventilatie het energiezuinigste ventilatiesysteem. Ventilatie is noodzakelijk voor gezonde lucht in huis. Balansventilatie biedt dat, maar vereist goed gebruik en onderhoud van onder andere de filters. Bij achterstallig onderhoud kunnen gezondheidsproblemen ontstaan doordat de luchtverversing afneemt en de vuile filters schimmel en bacteriën huis in blazen.

Voordelen: gecontroleerde ventilatie, eventueel met CO2- of vochtsensoren, geen tocht klachten door warmere toevoerlucht, energie vriendelijk (warmteterugwinning), verkoeling in zomernachten (alleen i.s.m. bypass)

 

Bent u opzoek naar een nieuwe ventilatiesysteem, nieuwe ventilatiebox/unit of onderhoud aan uw bestaande ventilatiesysteem? Neem dan contact met ons op!