Duurzaam (ver)bouwen?

De afgelopen jaren hebben de technologische ontwikkelingen grote stappen gemaakt. Waar we in de jaren 80 nog massaal aan het gas gingen om met onze centrale verwarmen systemen onze woningen te verwarmen, is het nieuwe tijdperk aangebroken om met duurzamere en milieuvriendelijkere oplossingen te verwarmen zoals warmtepompen (lucht/water). Een warmtepompsysteem niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee!

Alternatieven om van het gas af te komen of minder gas te verbruiken zijn niet altijd even milieuvriendelijk en kunnen in de toekomst minder voordelig zijn dan u vooraf verwacht. Denk hierbij aan zeer hoge investeringskosten, vergunning-/certificeringskosten en hoge onderhoudskosten van bron-water/water warmtepompsystemen. Palletkachels hebben weliswaar een schonere verbranding dan andere kachels, zo stoten meer schadelijke stoffen uit dan bij de verbranding van gas in een HR-ketel. Tevens kan er weinig invloed worden uitgeoefend op de energieprijs (houtkorrels). Eventuele milieuonvriendelijke heffingen vanuit de overheid liggen in de toekomst mogelijk op de loer.

Een lucht/water warmtepomp heeft lagere investering- en onderhoudskosten en geen vergunning-/certificeringskosten. De energieopwekking is volledig CO2-neutraal, er vind geen verbranding plaats, de buitenlucht word met het warmtepompprincipe ge-upgrade naar bruikbare warmte. Met een rendement tot ruim 400% (1 kWh stroom = 4 kWh warmte). Op de energieprijs (stroom) kan invloed worden uitgeoefend door zelf energie op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen voor een nog beter financieel rendement van het systeem.

Bij verduurzaming en energiebesparing hoort uiteraard wel een investering, maar deze levert u vaak een goed rendement. Om uw woning te verwarmen met een warmtepomp dient de woning wel aan een aantal voorwaarden te voldoen om een zo goed mogelijk rendement van uw systeem te behalen. In veel gevallen is een warmtepomp pas aantrekkelijk bij een nieuwbouwwoning,  woning van na 1995 of bij totaal renovatie van uw bestaande woning.

Wij begeleiden u vóór en tijdens de verbouwing van uw woning om de juiste keuzes te maken voor een woning met een zo hoog mogelijk rendement en comfort!

Bekijk in onderstaande checklist of uw woning geschikt is voor een warmtepomp of welke aanpassingen vereist zijn.

Warmtepomp Checklist

Is uw woning goed geïsoleerd ? Denk aan dak, spouwmuur en vloerisolatie.

Is uw woning van vóór het jaar 1995 ? Dan is over het algemeen niet standaard of onvoldoende isolatie aangebracht. Na-isolatie van daken, spouwmuren en vloeren is een vereiste. Vergeet niet dat bij het isoleren van de woning ook een ventilatiesysteem toegepast dient te zijn voor uw eigen gezondheid. Hoe beter geïsoleerd, hoe lager het energieverbruik en hoe lager het vermogen van de warmtepomp.

Heeft u vloerverwarming als hoofdverwarming ?

Heeft uw woning nog traditionele radiatoren en/of vloerverwarming als bij-verwarming (combinatie van vloerverwarming en radiatoren in een ruimte)? Dan het is vervangen van radiatoren door vloerverwarming of laag-temperatuur-radiatoren een vereiste voor een All-Electric warmtepomp. Een Bivalent- of Hybride-systeem is vaak alleen interessant indien in de hoofd-vertrekken (woonkamer/keuken) vloerverwarming als hoofd-verwarming (vloerverwarming zonder radiatoren) hebben er eventueel nog een radiator in bij-vertrekken zit. Indien radiatoren met een zeer lage aanvoertemperatuur (< 55 graden) de woning kunnen verwarmen bij -10 graden buitentemperatuur bestaat er nog een mogelijkheid dat Bivalent- of Hybride-systemen interessant zijn.

Heeft u ruimte voor een warmtepomp ?

Denk bij de positie van de warmtepomp aan de benodigde ruimte in de woning (2 tot 3 keer zoveel ruimte benodigd als een cv-ketel), rondom de woning (opstelling buitenunit). en de afstand/leidingverloop van de binnen- naar de buitenunit. Denk hierbij aan eventuele geluidsaspecten voor uzelf en uw buren.

Voldoet uw woning aan bovengenoemde voorwaarden of bent u van plan aan deze voorwaarden gaan te voldoen tijdens de verbouwing van uw woning? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk gesprek en een advies en vrijblijvende offerte op maat.